+ Konu Cevapla
1 / 3 Sayfa 1 2 3 SonuncuSonuncu
1 den 5´e kadar. Toplam 11 Sayfa bulundu

Son 10 Yılın ÖSS Anlatım Bozukluğu Soruları Ve Cevapları

 Edebi Yazilar Katagorisinde ve  Edebiyat Forumunda Bulunan  Son 10 Yılın ÖSS Anlatım Bozukluğu Soruları Ve Cevapları Konusunu Görüntülemektesiniz.=>1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Genellikle kitap okuyarak vaktimi geçiriyorum. B) Arkadaşlarımızın sorununa sahip çıkarak desteklemeliyiz. C) ...

  1. #1
    Onursal Üye Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Feb 2007
    Bulunduğu Yer
    !
    Mesajlar
    10.944
    Blog Yazıları
    2
    Tecrübe Puanı
    16232885

    new Son 10 Yılın ÖSS Anlatım Bozukluğu Soruları Ve Cevapları





    1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Genellikle kitap okuyarak vaktimi geçiriyorum.
    B) Arkadaşlarımızın sorununa sahip çıkarak desteklemeliyiz.
    C) Bu yıl,tatilimi İstanbul’da geçirmek istiyorum.
    D) Orada, eski arkadaşlarımla görüşeceğim.
    E) Onunla geçen yıl burada karşılaşmıştık.

    2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) İş konusunda ben onu, onu o da beni etkilemek istemez.
    B) Onun bu durumda nasıl davranacağınısen benden iyi bilirsin.
    C) Görüşlerinizi sözle değil, yazıyla belirmelisiniz.
    D) Yazılarında ayrıntılara girmeyip konunun özünü vurgular.
    E) Söylediği sözün doğruluğuna inanırsa onu asla geri almaz.

    3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Eldeki sonuçlar, bügüne geğin yanlış bir yol izlediğini açıkça ortaya koyuyor.
    B) Olayla ilgili herkes başka başka şeyler söylüyor
    C) Çoğu kişi, sorunun bir başka çözümünün olmadığı kanısında.
    D) Bu tutumuyla ailesine zarar mı veriyor yarar mı anlayamadık.
    E) Dostlrın birbirlerini eleştirmekten kaçınmaları gerektiğine inanıyorum.

    4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Böyle bir yarışmaya ilk kez katılıyorum
    B) Yarışmaya katılmadan önce özel bir hazırlrk yapmadım.
    C) Özel zevklerim arasında kitap okumayı severim.
    D) Bu tür yarışmalarda sorulan souları kolay buluyorum.
    E) Öteki arkadaşlara başarılar dilerim.

    5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Okula yeni başlayan çocukların okulu sevmesinde öğretmenin rolü büyüktür.
    B) Çocuklara, okula başlamadan önce aileler, okulda da öğretmenler okulun yaralarını anlatmalı.
    C) İlk okula başlayan çocuklara, yeni arkadaşlar edinecekleri söylenmelidir.
    D) Okula giden çocuk sonra anne-babasıyla olduğu gibi öğretmenleriyle de iletişim kurmayı öğrenir.
    E) Anne ve babalar çocuklarıyla sürekli ilgilenmeli, öğretmenine durumunu sormalıdır.

    6.Aşağıdaki dizelerin hangisinde özne-yüklem uyşmazlığı vardır?

    A) Gözümün değdiği yere gül düşer.
    B) Dinle de gönlümü alıver gitsin.
    C) Yer yüzünde bir sen bir de ben varım.
    D) İstersen dünyayı çağır imdada.
    E) Arkandan gelecek hep ayak sesi.

    7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?

    A) Kahvaltıdan önce tüm öğrenciler, ellerinde süpürgeler, derslikleri ve spor salonunu temizliyorlar.
    B) Bu gençler, ölmek üzere olan, can çekişen bir sanat dalını canlandırmak için yetiştiriliyorlar.
    C) Onlar, işyerlerini temiz ve düzenli tutmayı, vazgeçilmesi olanaksız bir görev bilmişler.
    D) Öğrenciler öğretmenlerine ve arkadaşlarına her zaman saygılı davranıyorlar.
    E) bu eğitim merkezinde, gençler oyma mobilya ve dekorasyon işleri öğretiliyor.

    8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Üyelerimize derneğimizin çalışmaları konusunda bilgi vermek istiyoruz.
    B) Bu yılki etkinliklerimiz arasında çeşitli geziler de yer alacaktır.
    C) İşte bu yüzden dolayı sizleri buraya toplamış bulunuyoruz.
    D) Çevre ile ilgili çalışmalarımızda başarıya ulaştığımız söylenebilir.
    E) Bu komuları yeni üyelerimizle ayrıca görüşmeyi düşünüyoruz.

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Türkiye’nin birkaç bölgesi hariç henüz kar görmedi.
    B) Hava sıcaklığının bir kaç derece daha düşmesi bekleniyor.
    C) Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için belirli saatlerde dışarıya çıkmak gerekir.
    D) Şiddetli rüzgârın deniz trafiğini aksattığı söyleniyor.
    E) Kar yağışı sürerse okulların tatil edilmesi düşünülebilir.

    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Çocukların eğitiminde hem ailenin hem de okulun önemli rolü vardır.
    B) Okuma sevgisi konusunda çocukların en çok anne ve babalarını örnek aldıkları unutulmamalıdır.
    C) Çocuklara, yeteneklerini geliştirmek için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.
    D) Çocuklar bundan en az zarar ya da hiç zarar görmeden kurtarılmalıdır.
    E) Oyuncak seçerken çocuğun yaşına uygun olanlar tercih edilmelidir.

    11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Toplantıya katılırsak biz de düşüncelerimizi açıklayacağız.
    B) Sorunu çözebilmek için sizden de bilgi isteyeceğiz.
    C) Bu konuyla ilgili açıklamayı yarın yapacağız.
    D) Oraya zamanında varabilmek için erkenden yola çıkacağız.
    E) Bu haberin ne kadar doğru olup olmadığını öğreneceğiz.

    12.(1)Bu dönem tiyatro yazarları, okunsun diye değil sahnede oynansın diye oyun yazarlardı.(2)Tiyatro oyunları, değerli edebiyat örnekleri sayılmadığı için bunlar genellikle yayımlanmazdı.(3)Bugün çoğunluk için film senaryoları neyse, o sıralarda yazılan tiyatro oyunları da oydu.(4)İşte bu yüzden o çağda üretilen tiyatro oyunlarının çoğu yok olup gitti.(5)O dönemde yazılanlardan elimizde sadece bu oyunlar kaldı.

    Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinden, altı çizili sözcüğün atılması cümlede anlam değişmesine yol açar?

    A) 1.ve 2. B) 1.ve 3. C) 2.ve 3. D) 3.ve 4. E) 4.ve 5.

    13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Şiirlerinde bol bol abartılmış sözcükler seçmesi yüzünden hitabet havası taşımaktadır.
    B) Günümüzde dergiler ve gazeteler, deneme türünün gelişip yaygınlaşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır.
    C) Osmanlı İmparatorluğunda Lale Devrinde çeviri çalışmaları yapıldığı biliniyor.
    D) Bence edebiyat eleştirisinin edebiyat incelemesiyle bir arada, iç içe düşünülmesi gerekir.
    E) Sanatın başlıca amacının güzellik olduğunu savunan yazarın, bu konuda söylediklerine bir göz atalım.



    14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu işi onun başaracağını sanıyorum.
    B) Yapılanları doğru bulmadığıma inanıyorum.
    C) Alınan kararları sana da bildiriyorum.
    D) Yaptıklarının yeterli olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
    E) Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.

    15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu, cümlenin uygun bir yere ‘onu’ sözcüğü eklenerek giderilebilir?

    A) Elbiseler dolaplara özenle yerleştirilir, güve yemesin diye elbise aralarına naftalin konurdu.
    B) Çocuk biryandan yaralı kuşa korkuyla bakıyor; bir yandan da onu sevmek istiyor.
    C) Annesi çocuğun aç olmadığını biliyor; ama yinede pastadan yemesini istiyor.
    D) Ali, arkadaşı Mustafa’yı hem çok seviyor, hemde kimi davranışlarından dolayı kızıyor.
    E) Otobüsler buraya gelince duruyor, bekleyen yolcular bindikten sonra yeniden yola koyuluyor.

    16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘aşağı yukarı’ sözü gereksizdir?

    A) Bu işyerinde aşağı yukarı üç dört yıldan beri çalışıyorum.
    B) aşağı yukarı beş yıl önce yine böyle şiddetli bir kış yaşamıştık.
    C) Buralarda ekinler, aşağı yukarı biçilecek duruma geldi.
    D) Şubat ayı sonunda bu ağaçların aşağı yukarı hepsi kesilecek.
    E) O gün sınıfın aşağı yukarı yarısı tören alanında toplanmıştı.

    17.Elbette onunla birlikte gitmiş olabilir.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Öğe eksikliği
    B) Özne yüklem uyuşmazlığı
    C) Öznenin belirtilmemiş olması
    D) Aynı anlama sözcüklerin birlikte kullanılması
    E) Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması

    18.Bu konuda gençleri azımsamak doğru değildir.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir.

    A) Gereksiz sözcük kullanılması
    B) Bir sözcüğün anlam bakımından yanlış kullanılması
    C) Tamlamanın yanlış yapılması
    D) Ekeylemin yanlış kullanulması
    E) Yüklemine göre olumsuz cümle olması

    19.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sorunlara, onun daha nesnel bir tavırla yaklaşacağını ve çözüm getireceğini umuyordum
    B) Son günlerde tanık olduğum bazı, olaylar, onunla igili görüşlerimin değişmesine yol açtı.
    C) Amaçlarına ulaşabilmek için her türlü engeli aşmaya çalışan bu gençlere nimreniyorum.
    D) Araştırmamı istediğim yönde sördüre bilmem için öncelikle, yaralanacağım kaynakları saptamalıyım.
    E) Bu soru ben ve benim gibi sınava girmiş olan bir çok kişinin kafasını karıştırdı.


    20.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Dürüst biri olduğundan dün de bugün de kuşkuya düşmüyorum.
    B) Hukukçu olmadığımdan, işin bu yönünü sizinle tartışamam.
    C) Bu konuda bir araştırma yapılmasını,hazırlanacak raporun ilgili kuruluşlara gönderilmesini istedi.
    D) Ben, öyle olduğunu düşünüyorum, öyle olduğuna inanıyorum.
    E) Anımsanacağı gibi, bir yıldan beri bu konuda yazılar yazıyor, ilgilileri uyarıyorum.

    21.Muğla yöresindeki çıkan yangınlardan geriye, çırılçıplak ve simsiyah dağlar, tepeler kaldı.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Çoğul ekinin gereksiz kullanılmasından
    B) İlgi ekinin gereksiz kullanılmasından
    C) Bağlacın yanlış yerde kullanılmasından
    D) Yüklemin şimdiki zaman yerine geçmiş zamanda kullanılmasından
    E) Özne ile yüklem arasında uymsuzluk bulunmasından

    22.Öğrenciyi, düşünmeye ve yaratıcı olmaya yönelten ve herhangi bir konu üzerinde eleştiri yapmasını sağlayan bir anlayış, eğitim sistemimize henüz yerleşmedi.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Dolaylı tümlecin cümlenin başında kullanılmamasından
    B) Öznenin birden fazla sözcükten oluşmasından
    C) Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından
    D) Tamlayan eksikliği
    E) Gereksiz yere zarf tümleci kullanılmasından

    23.Türkçede bir cümlenin öznesi, birinci ve üçüncü tekil kişiden oluşuyorsa, yüklemi birinci çoğul kişi olur.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.

    A) O akşam ben kendi odama, Fatma da kendi odasına çekilmişti.
    B) teyzemkerin yeni evine taşınmasından sonra siz bu eve yerleştiniz.
    C) Havalar böyle giderse bir süre daha kahvaltımızı balkonda yapabileceğiz.
    D) Ben de bir tabak alıp sofraya oturdum.
    E) Babasıyla annesi bu evi üç yılda zar zor yapabildiler.

    24.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) O yıllarda hepimiz tiyatro tutkunuyduk ve çalışmaya susamıştık.
    B) ***** bir ailenin sıradan olaylar karşısındaki şaşırtıcı tutumunu ustalıkla yansıtıyor.
    C) Festivalin bu bölümünde müziğin farklı türlerinde adını duyurmuş sanatçılar sahneye çıkacak.
    D) Sanatçının bu karikatürleri başta Berlin ve paris olmak üzere Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sergilecek.
    E) Bu kameralar, rahatça kullanılabildiği ve taşınmasının kolay olması nedeniyle tercih ediliyor.


    25.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir analtım bozukluğu vardır?

    A)Yetkililer bu konuda uluslar arası işbirliği yapılmasına karar verdiler.
    B)Siyasi,askeri ve ekonomi alanlarında görüştüler.
    C)Üye olan ülkerlere toplantı konusunda bilgi verilmesini gerekli gördüler.
    D)Toplantıda herkesin tartışmalara katılması gerektiğini söylediler.
    E)Gelecek toplantıda ele alınacak konuyu belirlediler.

    26.Yanlış bir şey yapsam da kızmaz ama inanılmayacak kadar anlayışlıdir.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A)Yüklemin geniş zamanlı olmasından.
    B)Cümleciklerin ortak özneli olmasından.
    C)Yanlış ilgeç kullanılmasından.
    D)Gereksiz yere bağlaç kullan?lmasından.
    E)"bile" yerine "da" bağlacı kullanılmasından.

    27.Festival süresince her gün düzenli olarak çıkacak olan "ilk çekim" adlı siyah-beyaz dergi sinema severlere ücretsiz dağıtılacak.

    Bu cümledeki altı çizili sözlerden hangisi çıkarılırsa cümlenin anlamında daralma olmaz.

    A)1 B)2 C)3 D)4 E)5

    28.Yenileme dediğimiz anlatım kusuru , aynı anlama gelen birden çok sözcüğün gereksiz yere bir arada kullanılmasıdır.
    Bir kavramın Türkçesiyle yabancısının birlikte kullanılması bu tür kusurlardandır.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamada belirtilen türde bir anlatım kusuru vardır.

    A)Bunlar , belgesel özellikler taşıyan , birbirinden ilginç yazılardır.
    B)Bugün işyerinde tebrik ve kutlama ziyaretlerinde bulunduk.
    C)Eskiden , musikiyle uğraşan kişilere musikiğinas denirdi.
    D)Dil, varllığımızın en güçlü dayanağı , kimliğimizin en anlamlı kanıtıdır.
    E)Günümüz insanının vazgeçmediği araçların başında televizyonla bilgisayar gelmektedir.

    29.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün kullanılması uygun değildir.

    A)Onun büroda çalışmalara ayak uyduramayan , uyumsuz biri olduğunu düşünüyordu.
    B)Eş dost demeden herkesi kIyasIya eleStiriyordu.
    C)Arkadaşına sürekli olarak, o kişilerle ilişkilerini kesmesini öneriyordu.
    D)Beğenmediği sözcüğü ya da cümleyi çizip yerine etkili sözler uyduruyordu.
    Ê)Yıllardır tasarladığı romanına başlayamamanın sıkıntılarını yaşıyordu.

    30.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Olağanüstü kişiliği ve sıradışı dostluğuyla tanıdık tanımadık , herkes bir sevgi çemberinin içine alırdı.
    B)Tek başına gerçekleştirebileceği birçok tasarıya gençleri de katarak bilgisini onlarla paylaşmak isterdi.
    C)Gerek özgün çalışmaları , gerekse yetkin çeviri ve derlemeleriyle , bu alandaki araştırmacılara ışık tutmuştur.
    D)Onun düşünceleri , bilimle ilgilenen , yapıtlarını okuyan, anlayan ya da anlamaya çalışanlar aracılığıyla yaşıyor.
    E)Gençlerin deneyimsizllikten , bilgi eksikliğinden kaynaklanan sorunlarını yanıtlayarak yönlendirirdi .

    31.Alınan bu karar , savaşta askerlerin daha çok ölmesine yol açtı?

    Bu cümledeki anlatın bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?

    A)"bu" sözcüğü atılarak
    B)"daha çok" sözü "askerin" sözcüğünden önce kullanılarak
    C)"yol açtı" sözü yerine "neden oldu" sözü getirilerek
    D)"alınan" sözcüğü atılarak
    E)"savaşta" sözcüğü "askerin" sözünden sonra kullanılarak

    32.
    1.Onun da görüşlerini öğrenmek , yararlanmak istediler
    2.Herkes birbirine zarar vermeden yaşamayı başarabiliyorlar.
    3.Onun aramızdan ayrılması yanlız bizim için değil , tüm toplum adına büyük bir kayıptır.
    4.Arkadaşının sıkıntı çektiğini biliyor , sezdirmeden yardım ediyordu.

    Yukardaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu , tümleç eksikliğinden kaynaklanmamaktadır?

    A)1ve2 B)1 ve3 C)1ve4 D)2ve4 E)3ve4

    33.Söz konusu yazarla benim düşüncelerimiz hatta duygularımız birbirine benziyor.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A)İyelik eki almış kişi zamirinin gereksiz kullanılmasından.
    B)Özne ile yüklem arasında uyuşmazlık olmasından.
    C)Gereksiz yere kullanılmasından.
    D)Yüklemde anlam kayması olmasından.
    E)Belirteç eksikliğinden.

    34.Sergide tanıtılan antika eşyalar , geçmişte insanların inançlarını ve beğenilerini de yansıtıyor.

    Bu cümledeki anlam karışıklığı aşağıdaki değişiklilerden hangisiyle giderilebilir?

    A)"tanıtılan" sözcüğündne sonra "çok değerli" getirilerek.
    B)"geçmişte" den sonra "yaşamış" getirilerek
    C)"antika" sözcüğü atılarak.
    D)"inançlarını" sözcüğü yerine "geleneklerini" getirilerek
    E)"de" sözcüğü atılarak

    35.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?


    A)Çalışma yaşamınızda bu tür güçlüklerle sık sık karşılaşacaksınız.
    B)Bizim için önemli olan , görevinizi en iyi biçimde yerine getirmenizdir.
    C)Bir sorunla karşılaştığınızda bizlerden yardım isteyebilirsiniz.
    D)Bu , sizlere verebileceğimiz en önemli ödül ve en önemli hedeftir.
    E)Bu işte de başarılı olacağınızdan hiç kuşkumuz yoktur.

  2. #2
    Onursal Üye Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Feb 2007
    Bulunduğu Yer
    !
    Mesajlar
    10.944
    Blog Yazıları
    2
    Tecrübe Puanı
    16232885

    Tanımlı

    36.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Hava kirliliğine karşı çeşitli önlemler alınabilir.
    B)Çevre sorunlarıyla ilgili toplantılar yapılmalıdır.
    C)Bu gaz havada yoğun oranda bulunur.
    D)Akar sularımız sanayi atıklarıyla kirleniyor.
    E)Gençler , doğanın korunması konusunda bilinçleniyor.

    37.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    .

    A)Makinenizi , arkadaki açma - kapama düğmesine basarak kapatmanız gerekmektedir.
    B)Daha fazla bilgi edinmek için yetkili satıcınıza başvurabilirsiniz.
    C)Bilgisayarınızın bozuk olup olmadığını öğrenebilmek için onu bir teknisyene gösterebilirsiniz.
    D)Bu bölümde , bilgisayarınızı nasıl kuracağınız ve nasıl kullanacağınız açıklanmaktadır.
    E)Bu kılavuzda sizi belli türdeki bilgilere uyarmak için bazı özel işaretler kullanılmıştır.

    38.Görüntüden uzak , doğal güzelliklerle dolu parkın bir köşesinde , yaşlı bir hanım masanın üstüne koyduğu romanını bir karış uzaktan okumaya çalışıyor , bir şişman spor giyimli bir adam da dalgın dalgın uzaklara bakıyordu.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için altı çizili sözcüüklerin hangisi atılmalıdır?

    A)1 B)2 C)3 D)4 E)5

    39.Oraya gidersen , etnoğrafya ya da kurtuluş savaşı müzelerini gezmelisin.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?
    .
    A)Yanlış bağlaç kullanılmasından.
    B)Koşul cümlesi olmasından.
    C)Nesnenin yanlış yerde kullanınlmasından.
    D)Yüklemin gereklilik kipinde olmasından.
    E)Ad tamlamasınının gereksiz kullanılmasından

    40.Fiyatlar çok pahalı olduğu için satışlar çok durgun.

    Bu cümledeki anlatın bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?
    .
    A)"çok" sözcüğü atılmalı.
    B)"durgun" yerine "az" sözcüğü getirilmeli.
    C)"olduğu için" yerine "olduğundan"sözcüğü getirilmeli
    D)"satışlar" yerine "alışveriş" sözcüğü getirilmeli
    E)"pahalı" yerine "yüksek" sözcüğü getirilmeli

    41.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Bu konuda nas?l bir çalışma yapılması gerektiği , uzmanlarca tartışılacak.
    B)Olaydan büyük bir üzüntü duyduğunu , suçluların cezalandırılmasını istedi.
    C)Yeni binaların ne zaman hizmete açılacağını , basın aracılığıyla duyuracağını belirtti.
    D)Sorunlara sağ duyuyla yaklaşmanın , onların çözümünü kolaylaştıracağı sonucuna varıldı.
    E)Bölgede, kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle alınması gerekli önlemler yetkililere bildirildi.

    42.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Ozan , 1940 yıllarında yeni şiirimizin başta gelen adlarından biriydi.
    B)O , 1946 yıllında düzenlenen bir yarışmada birinci olmuştu.
    C)Aradan yıllar geçmesine karşın şiir anlayışında bir değişiklik olmadı.
    D)Onun ilgi çekici yanlarından biri de konuları abartarak anlatmasıdır.
    E)Toplumsal ve bireysel olaylara , yan tutmada bakar.

    43.Yaptıklarını kendi ağzıyla itiraf etti.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A)Yüklemin 3. tekil kişi olmasıdan.
    B)Nesnenin çoğul eki almasından.
    C)Gereksiz söz kullanılmasından.
    D)Yüklemin dili geçmiş zaman olmasından.
    E)Nesnenin yanlış yerde kullanılmasından.

    44.O kurumda eğitim görmüş herkes , saygılı , hoşgörülü ve esnek olmak gibi çok önemli erdemler kazanmışlardır.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A)Gereksiz yere sıfat kullanılmasından.
    B)Gereksiz yere bağlaç kullanılmasından.
    C)Yükleme ek fiil getirilmesinden.
    D)Öznenin sözcük öbeği olmasından.
    E)Özne yüklem uyumsuzluğundan.

    45.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Uzun süre ayakta kalabilmesi için bu yapı, neme dayanıklı camı , kireç ve tuğla tozundan oluşan harçla yapılmıştır.
    B)Bir kamu kuruluşuna ait sevimli konuk evinin önünde fotağraf çektirdikten sonra ordan ayrıldık.
    C)Oraya gitmeye karar verirseniz , bu gezi için en az iki gün ayırmanız gerekir.
    D)Her sabah erken kalkarak açık havada yürüyüş yapmanın kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini öğrendik.
    E)Adaylar 25 yaşından büyük olmalı ve sağlık kontrolünden geçmiş olması gerektiğini söyledi.

    46.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)İlk karşılaşmamızda bana bu kadar yakınlık göstermesine çok şaşırmıştım.
    B)Bu kadar yetenekli bir çocuğu , sanata yönlendirmekle çok iyi bir iş yaptığını düşünüyorum.
    C)Geçirdiğim rahatsızlığı , büyük bir başarıyla ameliyat ederek sağlığıma kavuşturdu.
    D)Bu aşamada , olayları doğal akışına bırakmanın doğru olacağı kanısındaydı.
    E)Aralarındaki sorunların görüş farklılıklarından kaynaklandığını biliyordum.

    47.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Takımlardan biri , ötekinin bitmek bilmeyen saldırılarına daha fazla dayanamadı.
    B)Maçlarda , taraftarların çıkardğı olaylar spora gölge düşürüyor.
    C)Sağlıklı kalabilmenin temel koşullarından biri de spor yapmaktır.
    D)Son yıllarda kimi takımlar , Avrupa takımlarıyla yaptıkları maçlarda yüzümüzü ağırtıyor.
    E)Ancak düzenli olarak yapılan spor yararlı olur.

    48.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Bu anlaşılmazlıkların giderilebilmesi için zamana gerek var.
    B)Bu konunun öncelikli ve ayrıntılı biçimde ele alınması gerekiyor.
    C)Üyeler , onunla ilgili görüşlerini daha sonra açıklayacaklarını belirttiler.
    D)Mimar ya da mimarlıkla ilgileniyorsanız bu kitabı okuyun.
    E)Herkesin yaşamında birtakım sorunlar olduğunu hepimiz biliriz.

    49.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Sanayide gelişmiş ülkelerde , bu tür sorunlar hızlı çözülüyor.
    B)Düzenlenen toplantı ve törenlerde bütün öğrenciler görev alıyor.
    C)Bu konuda yapılan açıklamaların anlaşılmayacak bir yanı bulunmuyor.
    D)Kurumda çalışanların başarısının , bu koşullara bağlı olduğu düşünülüyor.
    E)Teknoloji ne kadar artarsa da el emeğinin önemi azalmıyor.

    50.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Buluştukları zaman sanattan , edebiyattan konuşuyor , kimi sanatçıları eleştiriyorlardı.
    B)Ortada , karamsar olmayı gerektirecek bir durum yoktu.
    C)Bu kitapları okumak , çocuğun ufkunu genişletiyor , ona farklı dünyaların kapılarını açıyordu.
    D)Bu , kendi resimleri için açtığı ilk kişisel sergisi olacağı için çok heycanlıydı.
    E)Çok yorgun olduğu için o akşam erken yatmak istedi.

    51Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Burada , tiyatro salonundan internet kafeye kadar birçok etkinlik bulunuyor.
    B)Kentteki yaşam , öğretim kurumlarının sayısı arttıkça hareketleniyor.
    C)Öğrencilerin sporla ilgili gereksinimlerinin karşılanması için girişimlerde bulunuyor.
    D)Kütüphaneden yararlanacak ö?rencilerin önce kütüphaneye üye olmaları gerekiyor.
    E)Bilimsel araştırma yapacaklara her türlü olanak sağlanıyor.

    52.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Gazetelerde bu tür haberlere hemen her gün rastlanıyor.
    B)Yazar yaşadıklarını etkili bir biçimde anlatmakta başarılı olamıyor.
    C)Yemeği erken yemesi gerektiği halde hasta bu yasağa uymuyor.
    D)Bu alandaki çalışmaların hala yeterli bir düzeye ulaşmadığı söyleniyor.
    E)Trafikle ilgili sorunların çözümü için geniş kapsamlı bir toplantı düzenleniyor.

    53.Hiç kimse ona gerçeği anlatmamış; onu yalan yanlış sözlerle oyalamıştı.

    Bu cümledeki anlatın bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?


    A)"gerçeği" yerine "doğruyu" sözcüğü getirilerek
    B)"anlatmamış" tan sonra "herkes" sözcüğü getirilerek
    C)"anlatmamış" yerine "söylememiş" getirilerek
    D)"onu" sözcüğü atılarak
    E)"oyalamıştı" yerine "kaldırmıştı" getirilerek

    54.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Dünyada en çok yağış alan bölge burası.
    B)Ürettiklerinin çoğunu komşu ülkelere satıyorlar.
    C)Bu toprakların büyük bir bölümü ormanlarla kaplı.
    D)Ülkenin kuzeyinde elde edilen ürünlerin yarıdan fazlasını elma oluşturuyor.
    E)Ekonomileri daha çok , yetiştirdikleri hayvancılığa dayalı.

    55.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Yol kenarındaki çöp kutuları kaldırılarak bunların yerine çiçekler dikiliyor.
    B)Yeni fidanlar dikilerek yeşillendiriliyor.
    C)Kaldırımların kırık taşları , yenileriyle değiştiriliyor.
    D)İçinde oturulmayacak derecedeki binaların yıktırılması gerekiyor.
    E)Eski yapılar boyanarak daha güzel bir görünüme kavuşturuluyor.

    56.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Deneyimli bir yönetici , değerli bir bilim adamıydı.
    B)Maddi durmu yetmediği için eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.
    C)Kültürel varlıklara sahip çıkıp onları korumaya çalışan insanlardan biriydi.
    D)Geleceğe umutla bakan ve zorluklar karşısında yılmayan bir gençti.
    E)Ele aldğı her işi, başkalarından daha iyi, daha güzel yapmak isterdi.

    57.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A)Çevremizdeki kişilerle kuracağımız ilişkilerde özenli olmalıyız.
    B)Sorunların bütün yönleriyle ele alınması iyi olur.
    C)Bu alanda başarıya ulaşanların sayısı oldukça azdır.
    D)Araştırmalar, eldeki bilgilerin doğru olmadığını kanıtlıyor.
    E(Bu konudaki iftiralar tamamen uydurmadır.

    58.Bu kararların uygulanıp uygulanmayacağının, yöneticilerin seçeceği tutuma bağlı olduğu bildirildi.

    Bu cümledeki anlatın bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?

    A)"seçeceği tutuma" yerine "tutumuna" getirilerek.
    B)"yöneticilerin" yerine "ilgililerin" getirilirek
    C)"bu kararların" yerine "bunların" getirilerek.
    D)"başlı" yerine "yönelik" getirlilerek
    E)"bildirildi" yerine "biliniyordu" getirilerek.

    59.Tarihte bu uluslar, öteki ulusların arasına kaynaşmışlardır.

    Bu cümledeki anlatın bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

    A) ‘tarihte’yerine’tarih boyunca’sözcü getirilerek
    B) ‘uluslar’yerine’devletler’sözcüğü getirilmeli
    C) ‘bu‘ sözcüğü atılmalı
    D) ‘ulusların arasına’yerine’uluslarla sözcüğü getirilmeli
    E) ‘öteki’sözcüğü atılmalı

    60.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yapıtlarındaki kişilerin, kendi aralarında didişmeleri, eğlenceleri, oynanan oyunlarıyla kasaba yaşamı hakkında ipuçları veriyorlardı.
    B) Güldürü öğelerine bolca yer verdiği ilk dönem romanlarıyla geniş bir okur kitlesine ulaştı.
    C) Güç koşollar altında yaşayan insanların sorunlarını toplumsal açıdan ele almış, dönemin ahlak anlayışını yansıtmıştır.
    D) Bu dergiyi okumaya başladıktan sonra adebiyata ve tarihe duyduğu ilgi artmış.
    E) Türkçenin inceliklerinden yararlanarak yaptığı çevirilerle dilimize elliye yakın yapıt kazandırmıştır.

    61.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu çarşının en eski, en tanınmış esnafı benim.
    B) Bu kitabında yazar, başkalarından duyduklarını değil, yanlızca gördüklerini anlatıyor.
    C) Yetersiz kalan ilgi yoksunluğundan bir sanat unutulmuş.
    D) Bu aileden birçok çalışkan ve başarılı insan çıkmış.
    E) Bu kitabı okursan, bilmediklerini öğrenir, unuttuklarını anımsarsın.

    62.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Zarftan bir mektup, bir de fotoğraf çıktı.
    B) Ondan böyle bir yalanlama olayı beklemiyordum.
    C) Kendimi bildim bileli bu mahallede, bu evde aturuyoruz
    D) Toplantımıza katılarak bizlere destek olan dotlarımıza yürekten teşekkür ederiz.
    E) Evimize taşındık, yavaş yavaş yerleşmeye çalışıyoruz.

    63.Çok çalıştığımız için başarı grafiğimiz ister istemez yükseliyor.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

    A) Yüklemin şimdiki zamanlı olmasından
    B) Yanlış ilgeç kullanılmasından
    C) Ad tamlamasının yanlış kurulmasından
    D) Gereksiz zarf tümleci kullanulmasından
    E) Yüklemin 3. tekil kişili olmasından

  3. #3
    Onursal Üye Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Feb 2007
    Bulunduğu Yer
    !
    Mesajlar
    10.944
    Blog Yazıları
    2
    Tecrübe Puanı
    16232885

    Tanımlı

    CEVAPLAR





    1.B’deki cümlede nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.Cümle ‘onları desteklemeliyiz’şeklinde düzeltilmelidir.

    Cevap : B

    2.Anlatım bozukluğu A’dadır.Cümlede iki şahıs vardır yüklem ‘istemeyiz’ yapılırsa cümle düzeltilebilir.

    Cevap : A

    3.D’deki cümlede bir anlatım bozukluğu var yarar verilmez sağlanır yani cümle’zarar mı veriyor, yarar mı sağlıyor’şeklinde olmalıydı.

    Cevap : D

    4.C’de bir anlatım bozukluğu vardır.Cümlenin sonu’...kitap okumakta vardır.’şeklinde olmalıdır.

    Cevap : C

    5.E’de bir anlatım bozukluğu vardır.’onların durumu’şeklinde düzeltilebilir.

    Cevap : E

    6.C’de bir anlatım bozukluğu vardır.Özne yüklem uyuşmazlığı görülmektedir.

    Cevap : C

    7.B’de aynı anlama gelen sözcükler bir arada kullanılmıştır.’can çekişmek’veölmek üzere olmak’aynı anlamdadır.

    Cevap : B

    8.Anlatım bozukluğu C’de vardır.Gereksiz sözcük kullanmaktan kaynaklanmaktadır.

    Cevap : C

    9.Anlatım bozukluğu A’da vardır.Cümlede öznenin eksikliği anlatım bozukluğuna sebep olmuştur.

    Cevap : A

    10.Anlatım bozukluğu D’de yzpılmıştır.Bozukluğun nedeni eylem eksikliğidir.

    Cevap : D

    11.Anlatım bozukluğu E’de yapılmıştır.Cümlede’ne kadar’sözü gereksizdir.

    Cevap : E

    12.3. cümledeki ‘yaxılan’sözü ‘sözlü tiyatro oyunları olduğundan.4. cümledeki ‘üretilen’ sözü öncekilerden kalan oyunlar da olabileceğinden gereklidir.

    Cevap : D

    13.A’daki cümlede özne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.Cümleye ‘şiirleri’ şeklinde özne konmalıdır.

    Cevap : A

    14.Anlatım bozukluğu B’dedir.Kişi bir durumu ya doğru buluyor ya da bulmuyordur.Kendi kararına inanmaması münkün olmaz.’Yapılanları doğru bulmuyorum’demelidir.

    Cevap : B

    15.’Onu’ sözü cümlede dolaylı tümleç eksikliğinin olduğu yere getirilmelidir.Bu da D’dedir.’kızıyor’sözünden önce’ona’ sözü getirilmelidir.

    Cevap : D

    16.’Aşağı yukarı’sözü cümleye ihtimal anlamı katar.A’da ‘Üç dört yıldan beri’sözü zaten yaklaşıklık anlamı katıyor.Aynı anlamı sağlaynn’aşağı yukarı’sözü bu cümlede gereksizdir.

    Cevap : A

    17.Örnek cümlede ‘ellbette’ sözü cümleye kesinlik ‘olabilirler sözü ihtimal anlamı katmaktadır.Bu iki anlam aynı cümlede kullanılmaz aksi taktirde çelişki olur.

    Cevap : E

    18.Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni’azımsamak’sözcüğünün yanlış anlamda kullanılmasıdır.’küçümsemek’ sözcüğü getirilmelidir.

    Cevap : B

    19.Seçenekleri incelediğimizde E’de bir yapısal bozukluk görüyoruz.’Bu soru benim kafamı karıştırdığı gibi benim gibi sınava girmiş bir çok kişinin kafasını da karıştırmış’şeklinde düzeltilebilir.

    Cevap : E

    20.Anlatım bozukluğu A’da yapılmıştır.’Kuşkuya düşmüyorum’ sözü şimdiki zamanda olan bir durum için söylenebilir.’Dün kuşkuya düşmüyorum’ denemez .

    Cevap : A

    21.Örnek cümlede geçen ‘yöresindeki’ sözündeki ‘ki’ aitlik, bulunma bildirir.’Çıkan’ sözüde yangınların yerini bildiriyor.’ki’ ‘nin atılması gerekiyor.

    Cevap : B

    22.Cümledeki analatım bozukluğu tamlayan eksikliğinden kaynaklanmaktadır.’öğrencinin’ şeklinde bir tamlayana ihtiyaç vardır.

    Cevap : D

    23.Soruda verilen kuralı incelersek şu sonuca varırız; ‘ben sen; ben o; ben siz; ben onlar’şahıslarından oluşuyorsa yüklem ‘biz’ zamirina göre çekimlenir.A’daki cümle bu kurala uymamaktadır.

    Cevap : A

    24.Anlatım ozukluğu E’de yapılmıştır.Cümlede geçen ‘nedeniyle’ sözcüğü cümleye uyum sağlamamaktadır.

    Cevap : E

    25.Anlatım bozukluğu B’de yapılmıştır.Bu cümlede isim ve sıfat tamlamalarında ortak tamlanan kullanılması anlatım bozukluğuna neden olmuştur.

    Cevap : B

    26.Örnek cümledeki anlatım bozukluğu ‘ama’ sözcüğünün cümleye uymamasından kaynaklanmaktadır.

    Cevap : D

    27.Parçada sözü edilen dergi festival süresince hergün çıkarılacağına göre elbette ‘düzenli olarak’ çıkacaktır.3 numaralı söz öbeği atılabilir.

    Cevap : C

    28.Seçeneklere baktığımızda açıklamaya uygun türden bir anlatım bozukluğu B’de görülmektedir.’tebrik ve ‘kutlama’ aynı anlamı karşılamaktadır.

    Cevap : B

    29.D’deki altı çizili sözcük kullanıldığı cümleye uygun değildir.’uyduruyordu’ olumsuz cümleler için kullanılır.

    Cevap : D

    30.E’de nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.

    Cevap : E

    31.Örnek cümledeki anlatım bozukluğu ‘daha çok’ sözcüğünün yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

    Cevap : B

    32.Tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunun olduğu cümle 1.ve 4. cümledir.


    Cevap : C

    33.Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni ‘benim’ sözcüğünün gereksiz kullanılmasıdır.

    Cevap : A

    34.Örnek cümledeki anlatım karışıklığı ‘geçmişte’ sözcüğünün ‘yansıtıyor’ eylemine bağlıymış gibi anlaşılmasından kaynaklanıyor.Bunu gidermek için B’de önerilen değişiklik yapılmalıdır.

    Cevap : B

    35.Anlatım bozukluğu D’de yapılmıştır.Sözcüklerin yanlış eyleme bağlanmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.

    Cevap : D

  4. #4
    Onursal Üye Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını Safak Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Feb 2007
    Bulunduğu Yer
    !
    Mesajlar
    10.944
    Blog Yazıları
    2
    Tecrübe Puanı
    16232885

    Tanımlı

    36.Anlatım bozukluğu C’de yapılmıştır.’orandan’ yerine ‘olarak’ sözü getirilmelidir.

    Cevap : C

    37.Anlatım bozukluğu E’de yapılmıştır.’uyarmak’ sözü anlatım bozukluğuna neden olmuştur.

    Cevap : E

    38.Anlatım bozukluğu 4 numaralı sözcüğün gereksiz yere kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

    Cevap : D

    39.Anlatım bozukluğu ‘ya da’ sözcüğünden kaynaklanmaktadır.’ya da’ yerine ‘ve’ gelmelidir.Yani yanlış bağlaç kullanılmıştır.

    Cevap : A

    40.Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni ‘pahalı’ sözcüğünün yanlış kullanılmasıdır.

    Cevap : E

    41.Seçeneklere baktığımızda B’de birden fazla nesne aynı yükleme bağlandığından anlatım bozukluğu vardır.Birinci cümlede yüklem eksik olduğu için anlatım bozukluğu olmuştur.

    Cevap : B

    42.A seçeneğinde çoğol ekinin gereksiz kullanımından doğan bir anlatım bozukluğu vardır.

    Cevap : A

    43.Örnek cümlede gereksiz yere sözcük kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır. ‘kendi ağzıyla’ sözü gereksizdir.

    Cevap : C

    44.Örnek cümlede özne yüklem uyşmazlığından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.

    Cevap : E

    45.Seçeneklere baktığımızda E’de ‘ve’ bağlacından önce kullanılan ‘bitmek’ sözcüğü gereksiz kullanıldığı için anlatım bozukluğu söz konusudur.

    Cevap : E

    46.Seçenekleri incelediğimizde C’de sözün yanlış anlamda kullanılmasından doğan anlatım bozukluğu olduğunu görüyoruz.

    Cevap : C

    47.A’da anlatım bozukluğu vardır.’karşılıklı sözü gereksizdir.’saldırı sözcüğüde yanlış anlamda kullanılmıştır.

    Cevap : A

    48.D’de’Mimar’ sözcüğünün gereksiz kullanımından doğan anlatım bozukluğu söz konusudur.’ya da’ bağlacı da gereksizdir.

    Cevap : D

    49.Seçenekleri incelediğimizde E’de anlatım bozukluğunun olduğunu görüyoruz.Buradaki ‘artarsa’ sözcüğü yanlış kullanılmıştır.

    Cevap : E

    50.D’de gereksiz söz kullanımından doğan anlatım bozukluğu vardır.’kendi resimleri için’ sözü gereksizdir.

    Cevap : D

    51.Seçenekleri incelediğimizde A’da bir anlatım bozukluğu olduğunu görüyoruz.Burada ‘etkinlik’ sözcüğü yanlış anlamda kullanılıştır.

    Cevap : A

    52.C seçeneğindeki ‘yasak’ sözcüğü yanlış anlamda kullanılmıştır.

    Cevap : C

    53.Örnek cümlede özne yüklem uyuşmazlığından doğan anlatım bozukluğu vardır.bozukluğu giderm için ikinci cümleye özne görevindeki ‘herkes’ sözcüğünü getirmektir.

    Cevap : B

    54.Seçenekleri incelersek E’de anlatım bozukluğu aolduğunu görüyoruz.’yetiştirdikleri’ sözcüğü cümleden çıkarılarak bozukluk giderilebilir.

    Cevap : E

    55.Seçenekleri incelersek anlatım bozukluğunun D’de olduğunu görürüz.Bu cümlede ‘içinde’ sözcüğü gereksiz kullanılmıştır.

    Cevap : D

    56.B seçeneğinde ‘yetmediği’ sözcüğü anlamına ve işlevine uygun kullanılmadığı için anlam bozukluğu vardır.

    Cevap : B

    57.Seçenekleri incelediğimizde E’de gereksiz kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu olduğunu anlıyoruz.

    Cevap : E

    58.Cümlede ‘seçeceği tutumu’ ifadesi anlatım bozukluğuna neden olmuştur. ’seçeceği’ sözcüğünün cümleden çıkarılıp ‘tutum’ sözcüğünün ‘tutumuna ‘ şeklinde değiştirilmesi gerekir.

    Cevap : A

    59.Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için ‘ulausların arası’ sözü yerine ‘uluslarla’ sözü getirilmelidir.

    Cevap : D

    60.Seçenekleri incelediğimizde anlatım bozukluğunun A’da yer aldığını görüyoru.’ Yapıtlarındaki kişilerin’sözünün fazladan ‘-ın’ tamlayan ekini almasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğudur.

    Cevap : A

    61.Seçenekleri incelediğimizde C’de gereksiz sözcük kullanılmasından doğan anlatım bozukluğu olduğunu anlıyoruz.Cümlede ‘Yetersiz kalan’ sözü gereksizdir.

    Cevap : C


    62.Cümlede ‘olay’ sözcüğünün anlamına ve işlevine uygun kullanılmamasından dolayı anlatım bozukluğu olmuştur.

    Cevap : B

    63.Cümlede anlatım bozukluğu ‘ister istemez’ zarf tümlecinin gereksiz kullanımından kaynaklanmıştır.

    Cevap : D



    Kaynakça: ÖSS Kıtapları

  5. #5
    Acemi Üye Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip Gülnar Üstün Değerlere Sahip
    Üyelik Tarihi
    Jan 2007
    Mesajlar
    90
    Tecrübe Puanı
    437

    Tanımlı

    Teşekkürler ŞAfak,paylaşımınız için.

+ Konu Cevapla
1 / 3 Sayfa 1 2 3 SonuncuSonuncu

Benzer Konular

  1. 8.sınıf SBS Soruları ve Cevapları 2012
    By ZzeyneP in forum Eğitim Öğretim Bölümü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06-24-2012, 22:11
  2. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 06-22-2009, 15:40
  3. Yılın En Gıcık Hazır Cevapları
    By Bebishim47 in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 10
    Son Mesaj: 02-07-2009, 23:42
  4. 2008 Kpss A Hukuk Soruları ve Cevapları
    By mavidamla in forum KPSS
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10-14-2008, 08:08
  5. 2008 yılı öss soruları ve cevapları
    By =whirlwind in forum Eğitim Öğretim Bölümü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06-15-2008, 17:14

Etiketler

Yetkileriniz

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375