+ Konu Cevapla
1 den 3´e kadar. Toplam 3 Sayfa bulundu

Kpss Türkçe Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular

 Eğitim Öğretim Bölümü Katagorisinde ve  KPSS Forumunda Bulunan  Kpss Türkçe Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular Konusunu Görüntülemektesiniz.=>Kpss Türkçe Sözcüğün Yapısı – Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular Aşağıdaki tüm testler alıntıdır 1. Aşağıdaki dizelerde geçen altı ...

  1. #1
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Kpss Türkçe Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular





    Kpss Türkçe Sözcüğün Yapısı – Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular




    Aşağıdaki tüm testler alıntıdır



    1. Aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır?

    a) Benim doğduğum köyleri

    Geceleri eşkıyalar basardı

    b) Kurşunlar sıkılır göklere doğru

    Serçe yavruları yuvasında titrer

    c) Kediler halıları parçalıyor

    Kırmızı bir ışık düşüyor yere

    d) Alnından öpmeye gidiyorum

    Evleri balkonsuz yapan mimarların

    e) Önce çaresizlik çaldı kapıları

    Sonra da yoksulluk



    2. “Hem ad hem de eylem olarak kullanılan, aralarında anlam ilişkisi olan köklere ortak (kökteş) kök denir.”

    Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi kökteş sözcüktür?

    a) Her zaman olduğu gibi güreşçimiz birinci oldu.

    b) Her toplumun kendine özgü töreleri var.

    c) Sonunda dünyadaki duvarlar yıkıldı.

    d) Adamın saldırgan bir kişiliği vardı.

    e) Aramızdaki iletişim tamamen bitmişti.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-miş” eki, farklı bir görevde kullanılmıştır?

    a) Uslanmış gönüllerde ateşler yansın.

    b) Şair, değinilmemiş konulara değinmeli.

    c) Üşümüş ellerini ovuşturmaya başladı.

    d) Bir köşede okunmuş kitap satardı.

    e) Ağlamakmış kaderi, ben ne yapayım!



    4. Aşağıdaki dizelerin hangisindeki altı çizili sözcük, hem yapım hem de çekim eki almıştır?

    a) Belirsiz bir soluk alıp verişin var.

    b) Bir sevdiğin vardı, duyardım.

    c) Senden kopardım çiçeklerin en solmazını

    d) Yarım bırakılmış bir sevgimiz var

    e) Sana beğendirmek zorundayım kendimi



    5. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, aldığı ekle tür değişikliğine uğramıştır?

    a) Ön bahçeye elma fidanları dikilmişti.

    b) Sessizlik, sinirlerimizi yıpratmaya başladı.

    c) Mahalledeki yangın herkesi telaşlandırdı.

    d) Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrıldı.

    e) Kardeşim giyinmiş, bizi bekliyordu.



    6. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, iyelik eki almamıştır?

    a) Tenin buğdaysı, gözlerin zümrüt ormanı

    b) Uykusu mu ağır bilmem, sabah güneşinin.

    c) Yoktu cebinde parası; ama umutları vardı.

    d) Gönül yarası bu, kolay kolay iyi olmaz.

    e) Denizin dalgası gibi karışıktı saçların



    7. Sergi açmak için büyük ve aydınlık bir salon

    1 2 3 4

    istiyormuş.

    5

    Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından ötekilerden farklıdır?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, adın belirtme durumu ekini almıştır?

    a) Dünyayı, gönlünce gezip dolaşmak istiyordu.

    b) Arabanın camı iki yerden çatlamış.

    c) Okulu durağa çok yakındı.

    d) Görüşleri son derece isabetliydi.

    e) Sorunları her gün biraz daha artıyordu.



    9. Bilimsel gelişmelere duyarsız kalan körler vardır.

    Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

    a) bilimsel b) gelişmelere c) duyarsız d) kalan e) vardır





    10. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde yüklem, sıfattan “-l” ekiyle türetilmiş bir sözcük değildir?

    a) İp bu kısımda daha da incelmişti.

    b) Bu olaydan sonra da daha doğrulamadı.

    c) O da bu dönem yazarları arasında sivrildi.

    d) Demir bu yüke dayanamayıp eğrildi.

    e) Sabahleyin erkenden yola koyulduk.



    CEVAPLAR: 1.b 2.a 3.e 4.c 5.c 6.a 7.d 8.a 9.e 10.b

  2. #2
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Ce: Kpss Türkçe Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular

    1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan “tı” ekiyle türemiş sözcüklerden hangisi yansımadan türetilmemiştir?

    a) Bir homurtu duyuldu, karanlığın içinde

    b) Birden çatırtılar duyulmaya başlandı.

    c) Bu gürültü beni huzursuz etti.

    d) Bu çözelti incelendi mi?

    e) Bu cıvıltılar da nereden geliyor?



    2. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde “-gin” eki, farklı türde sözcük türetmiştir?

    a) Coşkun derenin suyuna kapıldık.

    b) O da pişkin insanlardan biriydi.

    c) Geçkin yaşına rağmen dimdik duruyordu.

    d) Bir arka sokakta yangın vardı.

    e) Olgun insanlardan zarar gelmez ki…



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, yapıca diğerlerinden farklıdır?

    a) Başımızda sert bir müdür vardı.

    b) İhtiyarın ellerinde ince çizgiler oluştu.

    c) Kitabın içinde kurumuş bir gül gördüm.

    d) Adam ekmeğini taştan çıkarıyordu.

    e) Genel nüfus sayımı, bu yıl yapılacakmış.



    4. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “- gin” ekiyle türetilen sıfat, niteleme görevinde değildir?

    a) Dalgın adam yolun ortasında kaldı.

    b) O da hayatından bezgin insanlardan buruydu.

    c) Seçkin, toplumda kendisine özel yer bulabilendir.

    d) Yorgun adımlarla evin yolunu tuttu.

    e) Keskin bir zekanın ürünüydü, bu düşünceler.



    5. Şiirin güzelliğini yaratan en önemli etken, dilin bağımsızlığıdır. Ozanın başarısı, gelişmiş bir dille yazmasıyla yakından ilgilidir. Ozan, konunun yanında bir yığın kavramı dilde bulur.

    Altı çizili sözcüklerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklı işlevdedir?

    a) şiirin b) dilin c) ozanın d) konunun e) yığın



    6. Hangi seçenekteki sözcükler, yapıları bakımından diğerlerinden farklıdır?

    a) Liseli, evci, ikişer

    b) Çizgi, atak, elek

    c) Kelebek, ağaçlar, bağlar

    d) Utanç, çatı, geçit



    7. Altı çizili sözcüklerden hangisi, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

    a) Bence bu örtü buraya yakışmamış.

    b) Hepimiz kalıcı çalışmalar yapmalıyız.

    c) Salgın hastalıklardan korunmalıyız.

    d) Çocuklardan yardım istesek mi?



    8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bileşik sözcük değildir?

    a) Burası tarıma elverişli bir yerdir.

    b) Kardeşim çok unutkan bir çocuk oldu.

    c) Bu mağaraya girebilecek kişi var mı?

    d) Kapkaççılar kadının yaralanmasına yol açmışlar.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?

    a) Siz de bizimle maça gelebilir misiniz?

    b) İstanbul artık gökdelenler şehri oldu.

    c) Çocukken arkadaşlarla beştaş oynardık.

    d) Her yaşın kendine göre güzellikleri vardır.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ek, diğerlerinden farklıdır?

    a) Senin derdin çok mu fazla?

    b) İstemem, bütün her şey senin olsun.

    c) Kitabın konusu çok güzel.

    d) Kardeşin daha önce de gelmişti.



    CEVAPLAR: 1.d 2.d 3.e 4.c 5.e 6.c 7.d 8.b 9.d 10.c

  3. #3
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Ce: Kpss Türkçe Sözcükte Yapı İle İlgili Test Sorular

    1. Aşağıdaki atasözlerinde bulunan altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?

    a) Bıçak yarası geçer; dil yarası geçmez.

    b) Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.

    c) Bıçağı kestiren kendi suyu; insanı sevdiren kendi huyu.

    d) Bir adamın adı çıkacağına canı çıksın.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?

    a) Yapılan son kazı başarısızlıkla sonuçlandı.

    b) Çiftçi hasat için yazı dört gözle bekler.

    c) Köyün batı tarafı birden kara bulutlarla kaplandı.

    d) Katıldığımız son gezi çok güzel geçti.



    3. “-lık, -lik” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük türetmiştir?

    a) Otuz bin kitaptan oluşan bir kitaplık kurdu.

    b) İnsanlık insana değer vermekle ölçülür.

    c) Pencerede beyaz güneşlik var.

    d) Tarladaki korkuluk kuşları ürkütüyordu.



    4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hem yapım hem de çekim eki almıştır?

    a) Süssüz, yapmacıksız; ama sın derce etkileyici bir üslubu vardır.

    b) Türkçe’yi en iyi kullanan yazarlarımızdandır.

    c) Farklı türlerden yapıtlar vermiş biridir.

    d) Topluma yönelik sanat çalışmalarını sürdürmektedir.

    e) Sanatçı, toplumsal sorunların çözümünde öncü rol oynar.



    5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, diğerlerinden farklıdır?

    a) Dişleri dökük, yanakları çökük, saçları aktı.

    b) İçeri girdiğinde yanakları al aldı.

    c) Bu, onun yıllar önce bana verdiği bir güldü.

    d) En ilginç öykülerini Bodrum’da yazdı.

    e) O tablodaki, benim gördüğüm en güzel yüzdü.



    6. Aşağıdakilerin hangisinde ‘-ecek” eki, işlevi bakımından ötekilerden farklıdır?

    a) Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

    b) Güleriz ağlanacak halimize.

    c) Kaçacak bir delik arıyordu.

    d) Atılacak eşyaları şu tafra koyun.

    e) Bu iş başka türlü olmayacak, ona göre!



    7. Güncel olaylar yazın alanında uzun süre etkili olamaz.

    Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi kökü bakımından ötekilerden farklıdır?

    a) güncel b) olaylar c) yazın d) süre e) etkili



    8. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt bildiren sözcük, ötekilerden farklı bir ek almıştır?

    a) – Bizi karşılayan kimdi?

    — Arkadaşım.

    b) – Bunları kim getirdi?

    — Kardeşim.

    c) – Ne iş yapıyorsunuz?

    — Öğretmenim.

    d) – Çantanın içinde ne var?

    —Kitaplarım.

    e) – Beklediğiniz kimdi?

    — Babam.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?

    a) Nereye uçar gökyüzü, ses nereye uçar

    b) Ya yaşayamazsak onları hoyratça

    c) Giriveririm yalnızlığın pençesine

    d) Akdeniz ne güzel konuşuyor

    e) Tekrar bol sularla akarak o çeşmeler



    10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde türemiş sözcük yoktur?

    a) Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

    b) Mayasız yoğurt tutmaz.

    c) Kaynayan kasan yapak tutmaz.

    d) Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

    e) Sağlık varlıktan yeğdir.



    CEVAPLAR: 1.c 2.b 3.b 4.b 5.d 6.e 7.a 8.c 9.e 10.d

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:20
  2. Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:16
  3. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:09
  4. Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:03
  5. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:00

Etiketler

Yetkileriniz

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0