+ Konu Cevapla
1 den 4´e kadar. Toplam 4 Sayfa bulundu

Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

 Eğitim Öğretim Bölümü Katagorisinde ve  KPSS Forumunda Bulunan  Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları Konusunu Görüntülemektesiniz.=>1. Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti doğru kullanılmıştır? a) Nesrin’siz şuradan şuraya gitmem! b) 1930’lu yıllarda İstanbul bir başka güzeldi. ...

  1. #1
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları





    1. Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti doğru kullanılmıştır?

    a) Nesrin’siz şuradan şuraya gitmem!

    b) 1930’lu yıllarda İstanbul bir başka güzeldi.

    c) Ayşen’ler Trabzon’dan dönüyormuş.

    d) Aile’mizin yüz karası olan bu çocuğu Rıfat Bey sahiplendi.

    e) Mersin’li bir ev arkadaşım vardı o yıllarda.



    2. Aşağıdakilerin hangisinde iki noktanın ( kullanımı doğru değildir?

    a) En sevdiğim uğraşlardan biri olarak: roman okumayı sayabilirim.

    b) Uzay: Evreni kaplayan ve sonsuz olduğu sanılan boşluktur.

    c) Salonda toplananlar: annem, babam, teyzelerim ve amcamdan ibaretti.

    d) Kimler yoktu ki düğünde: akrabalar, arkadaşlar, komşular…

    e) Durmadan mesaj üstüne mesaj çekiyor: bir de ismini açıklasa…



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle belirtilen yere noktalı virgül ( getirilemez?

    a) Çok gençti () fakat kolay kolay yanlış yapmazdı.

    b) Anneniz her istediğinizi yapar () sizi çok sever.

    c) Kardeşimin önünde tek engel vardı () sınavlar.

    d) Elini, yüzünü iyice yıkadı () havluyu alıp derisini kazırcasına sildi yüzünü.

    e) Kitabı alabilirsin () yalnız üç gün içinde geri getireceksin.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki parantez içi boşluğa noktalı virgül ( getirilemez?

    a) Bu yazarı okumalısın () onda kendinden çok şey bulacaksın.

    b) Hiç olmazsa edebiyat kültürümüzü yükseltmeye bakın () dedi.

    c) Herkes, büyük bir cezaya çarptırılacağını bekliyordu () ne var ki beklenen olmadı.

    d) A. Hamdi Tanpınar () şiir, roman, hikaye türünde eserler vermiştir.

    e) Yaz mevsiminde kıyıda bulutlu bir hava () iç kesimlerde isi güneş vardı.



    5. Bu adam () beş sene önce Salih Bey () in yanında altı ay kadar kalmış () ancak kendini sığıntı gibi hissettiği için oradan ayrılmıştı () eli uzunca () güven duyulmayan biriydi.

    Bu parçada parantezle gösterilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilemez?

    a) Virgül

    b) Noktalı virgül

    c) Kesme işareti

    d) Tırnak işareti

    e) Nokta



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktalama yanlışı yapılmamıştır?

    a) Türkçe’nin sorunları T.D.K’nin düzenlediği bu panelde tartışılacak.

    b) Odada üç kişiydik: Ahmet, Selim ve ben…

    c) Öff! artık bizi rahat bırak.

    d) Telaşlı; ama sevimli, kırılgan; ama düzeyli biriydi.

    e) Ortalık dağınıktı: hemen odayı toparlamaya başladım.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere iki nokta ( getirilemez?

    a) Daha yapılacak o kadar çok iş var ki () anlatamam.

    b) Aklımda iki isim vardı () Hakan ve Coşkun

    c) Bize şunları da söyledi () Çalışın ve kazanın.

    d) Sözcük türleri şunlardır () İsim, sıfat, zamir…

    e) Hemen arkadaşına seslendi () Rıdvan!



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?

    a) Yarın hangi sınava gireceğinizi bana mı soruyorsunuz

    b) Kulağımın dibinde ne bağırıp duruyorsun

    c) Gidip gitmeme konusunda bir karar verdi mi

    d) Neden insanların çoğu tek taraflı düşünür

    e) Bu konuda nasıl tepki göstermezsin, hayret doğrusu



    9. Kimseyi küçümsemeyin (1) İnsanları dinlemeyi gayret edin (2) çocuklarınızı sonuna kadar (3) dikkatlice dinleyip (4) sakin bir şekilde, onlara düşünceleriniz belirtin (5)

    Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine hiçbir noktalama işareti getirilmez?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    10. Kalktı () ışığı yaktı. Sokaktan sesler geliyordu ()

    () Aşkım simidi, akşam simidi ()

    Yukarıdaki parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisinin yeri yoktur?

    a) (,) b) ( c) (!) d) ( -- ) e) (



    CEVAPLAR: 1.b 2.e 3.c 4.b 5.e 6.d 7.a 8.e 9.d 10.b

  2. #2
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Ce: Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere üç nokta (…) getirilemez?

    a) Sofrada neler yoktu ki; börekler, tatlılar, meyveler, kızartmalar ()

    b) Annesinin öğütleri bitmiyordu; Çalış, erken kalk, erken yat ()

    c) Sonra alabildiğine uzanan yemyeşil bir ova ()

    d) Belirtme sıfatları kendi içinde dörde ayrılır: Sayı, işaret, soru sıfatları ve belgisiz sıfatlar ()

    e) Birçok yazı türü vardır : şiir, roman, öykü, makale ()



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak (“”) işareti yanlış kullanılmıştır?

    a) Romantizmin yazarları “duygu”ya çok önem verirler.

    b) Tevfik Fikret “Şermin” şiirini çocuklar için yazmıştır.

    c) Cümlede eylemi yapan varlığa “özne” denir.

    d) “Yurdumuz”un bu turistik yöresi Bodrum bütün yabancıların ilgisini çeker.

    e) Atalarımız bu konuda : “Yoluyla giden yorulmaz.” demiştir.



    3. Yalnız edebiyat (1) sanat alanında mı böyledir? Hayır (2) hangi alanda olursa olsun eskiye bağlanıp (3) yeniyi istemeyenler (4) çağlarının istediği araştırmalara girişmeye cesaret edemeyen () kendine güvenmeyen insanlardır.

    Bu parçada ayraçlardan hangisine virgül (,) getirilmesi yanlış olur?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi (-) yanlış kullanılmıştır?

    a) Osmanlı – Rus savaşlarından söz etti öğretmenimiz.

    b) Turistin elinde Türkçe – İtalyanca bir sözlük vardı.

    c) Seni – güvendiğim tek dostumu – kaybetmekten korktum.

    d) İki yargı arasında sebep – sonuç ilişkisi vardı.

    e) Onunla ileri – geri konuşmana dayanamıyorum.



    5. Kesme imi (‘) kişi adlarından sonra konur. Gerektiğinde bütün özel adlardan sonra da konabilir.

    Bu kurala göre aşağıdakilerden hangisinde bir yazım hatası vardır?

    a) Bahar’ı okula başlattık.

    b) Bahar’da bu kitap var.

    c) Bahar’ı görmeden yaz geldi.

    d) Baharda buralar çok güzel olur.

    e) Bahar’la Sevim beraber gelecekler.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç “( )” imi, öbürlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

    a) Söylenmesi gerektiğine inanılan şeylerin, anlatılmış (belirtilmiş) olması, bu yazıların önemini ve kalıcılığını daha da arttırıyor.

    b) Ülkemizde bu sanatın uzun bir geçmişi ve çok ünlü (tanınmış) öncüleri vardı.

    c) Öncelikle bu gösteriler, oyun kahramanlarının ruhsal durumlarını (iç dünyalarını) aktarma işlevi açısından gereksizdir.

    d) Ayrıntılar, aktarılırken çoğu zaman benzetmelerden eğretilemelerden, değişmecelerden (mecazlardan) yararlanılır.

    e) Türkçe’de bütün sözcük köklerinin iki ana kümeye (adlar ve eylemler) ayrılabileceğini biliyorsunuz.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümle sonundaki “üç nokta”nın kullanımı yanlıştır?

    a) Bazı düşünceler kişiye göre değişir. Zevkler, istekler, anlatım…

    b) Dünyayı, bana göre üç şey yönetiyor: Kalem, mürekkep, kağıt…

    c) Ders araçları şunlardır: Pergel, cetvel, tebeşir…

    d) Kadın yazarlarımızdan şu an aklıma gelenleri yazayım: Halide Edip, Adalet Ağaoğlu…

    e) Birçok önemli roman okudum: Suç ve Ceza, Karamozof Kardeşler, Kırmızı ve Siyah…



    8.

    1. Arkadaşıma uğradım () fakat evde bulamadım.

    2. Akşam olmadan eve vardım () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.

    3. Herkes mışıl mışıl uyuyordu () evdekiler beni görünce çok şaşırdılar.

    4. Bir iki dakika içinde tüm eşyalarını hazırladı () Ankara’ya doğru yola çıktı.

    5. Yine hazırlıksız yakalandık () misafirler söylediklerinden de erken geldiler.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde, parantezle gösterilen yere noktalı virgül ( getirilemez?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    9. Trenin pencerelerinde gülümseyen kadınlar, el sallayan çocuklar (1) Keskin bir tren düdüğü (2) Trenin birden bire salıverdiği yoğun bir buhar (3) Her şey bir su katmanının altında yok oluverdi yeniden (4) Sonra, genzi yakan o bildik kömür kokusu (5)

    Yukarıdaki boşlukların hangisine üç nokta (…) getirilemez?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç nokta (…) yersiz kullanılmıştır?

    a) Bir üzüntü bir üzüntü ki …

    b) Bu kasabanın her şeyi bir alem: denizi, ormanı, insanları…

    c) Şu bardağı kafasına…

    d) Onlar mı? Bize gelmezler ki hiç…

    e) – Biz buralarda…

    - Bırak şimdi buraları.



    CEVAPLAR: 1.d 2.d 3.c 4.e 5.c 6.a 7.b 8.d 9.d 10.d

  3. #3
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Ce: Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

    1. Tırmanırken bir traktör görüyoruz, arkasında römorku (1) Bir kadın, iki adam römorktaki kasalardan parlak siyah zeytinler indiriyor (2) Sonra küçük dünyalarına dalmış, oyunlar oynayan çocuklar (3) Bir ihtiyar adam, kısa boylu (4)

    Numaralanmış cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilemez?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın ( yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

    a) Kamp yerinde ormanın bize hazırladığı bir sürprizle karşılaşıyoruz : Minicik ama mis kokulu yaban çilekleri…

    b) Biz senin sözlerini dinlemeyiz: Çünkü sen doğruları gizliyorsun.

    c) Babamın şu sözünü hiç unutmam : “Oğlum doruluktan asla ayrılma.”

    d) Çarşıya inersen şunları da alıver: patates, soğan, patlıcan ve kabak.



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilmelidir?

    a) Soğuk oldu mu paltolarımızı giymeliyiz

    b) Yeni dikilen elbisemi arabada unutmuşum

    c) Kardeşim eve geldi mi yoksa gelmedi mi

    d) Zil çaldı mı ders başlamış demektir



    4. Kapıyı çalan satıcı babamı görünce ne söyleyeceğini şaşırdı.

    Cümlesine açıklık getirmek için hangi kelimeden sonra virgül (,) konulmalıdır?

    a) çalan

    b) satıcı

    c) görünce

    d) babamı



    5. Aşağıdakilerden hangisinde, düzeltme işareti (^), kelimenin anlamını değiştirmez?

    a) Kar

    b) Lamba

    c) Hala

    d) Adet



    6. Hangi cümlenin sonuna nokta (.) konulmalıdır?

    a) Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem

    b) Ne güzel okudun

    c) Beni mi çağırdılar

    d) Bu konular bizi ilgilendirmiyor



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisine soru işareti konulmalıdır?

    a) Niçin gelmediğini bilmiyorum.

    b) Nedir o kaybettiğiniz şey

    c) Ne gördüm, ne sordum

    d) Nereden aldığını söylemedi



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?

    a) O, evde yalnız başına yaşıyordu.

    b) O, bu yöreyi çok iyi bilirdi.

    c) Yaşlı, kadına adresi tarif etmeye çalışıyordu.

    d) O, güzel günlerine tekrar dönebilse.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta (.) nın kullanımı yanlıştır?

    a) T.B.M.M. hükümetin yaptığı işleri; meclis araştırması, meclis soruşturması ve gensoru yollarıyla denetler.

    b) Prof. Dr. Süheyl Ünver gençlik yıllarında yaşadıklarını defterine yazmış.

    c) Anayasamızın 17. maddesine göre özel durumlarda kişi dokunulmazlığı göz önüne alınmayabilir.

    d) Her sabah 7.30’da kapıcının getirdiği sıcak ekmekle kahvaltı yapmayı çok severim.

    e) 3.11.1953’te “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” imzaya açılmıştır.



    10. Tırnak işareti (“ ”) hangisinde yanlış kullanılmıştır?

    a) Öyleyse “üslup” bir eserin vazgeçilmez unsurudur.

    b) Meslektaşına: “Dostum, nabız atmaz oldu.” dedi ve adam öldü.

    c) Meydandan bir “evet” uğultusu yükseldi.

    d) Amacımıza doğru: “Hayatım buna bağlı!” iddiasıyla yürümeliyiz.

    e) Yaşlı adam: “Kaş yapayım derken göz çıkardın” evlat diyerek genci uyardı.



    CEVAPLAR: 1. b 2.b 3.c 4.b 5.b 6.d 7.b 8.b 9.a 10.e

  4. #4
    ^^Mavinin Sessizliği^^ mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını mavidamla Baktabul'un Çılgını
    Üyelik Tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    3.415
    Blog Yazıları
    3
    Tecrübe Puanı
    107374584

    Tanımlı Ce: Kpss Türkçe Noktalama İşaretleri İle İlgili Test Soruları

    . Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?

    a) Kalabalık, meydana doğru ilerliyordu.

    b) İnsan, düşünme yeteneğine sahiptir.

    c) Çocuk, elbiselerini dolaba yerleştirmişti.

    d) Zavallı, insanlardan hiç iyilik görmemişti.



    2. Sanat eserinin din (1) terbiye (2) milliyet (3) sınıf (4) gibi kavramlarla olan ilişkisi (5) suyun oksijen ve hidrojenle olan ilişkisinden öteye gitmez.

    Hangisine herhangi bir noktalama işareti konulamaz?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    3. Derin bir uykudaydım (1) O korkunç gürültüyle yerimden fırladım (2) Can havliyle lambanın düğmesine bastım (3) Hay aksi (4) Elektrikler kesilmişti.

    Hangisine diğerlerinden farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezin () kullanımı yanlıştır?

    a) Ad soylu sözcükler (adlar, sıfatlar, zamirler…) cümlede yüklem olabilir.

    b) Annesinin öğütleri bitmiyordu. (Çalış, erken kalk, erken yat!)

    c) Türk şiirinde gülmece (mizah) öğelerine sıkça rastlanır.

    d) Orhan Kemal (asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü) hikaye ve romanlarıyla tanınmıştır.

    e) Bu iki şehir (Kırıkkale ve Kırşehir) birbirine oldukça yakındır.



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretiyle (‘) ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

    a) N’apalım biz de yarın gideriz.

    b) Konuşmasını Orhan Veli’den şiirlerle süsledi.

    c) Yabancı sözcükleri Türkçeleştirme’ye çalışıyordu.

    d) ABD’den gelen heyeti karşılayacakmış.

    e) Cumhuriyet, 1923’te ilan edildi.



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?

    a) Bir iş görüşmesine bu şekilde hazırlanmaz mısınız

    b) Bu adamın böyle bir iş için yeteneği var mıydı

    c) Acaba bu yaştan sonra konuşma yapmayı öğrenebileceğimi sanıyor musunuz

    d) Bunun kaçınılmaz sonucu ne oldu dersiniz

    e) Anneminin bu konuda kardeşimi uyarması daha iyi olur mu bilmem



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül ( yanlış kullanılmıştır?

    a) Ben elimden geleni yapıyorum; sen kılını bile kıpırdatmıyorsun.

    b) Şiir; deneme, makale, fıkra gibi yazı türlerinden daha özgürdür.

    c) Bu işin olması için çok çalıştı; ne var ki çabaları sonuçsuz kaldı.

    d) Gideceğim ülkelerin önce tarihini; sonra da coğrafyasını araştırırım.

    e) Veysel’i, Serdar’ı çağırdım; onlara çocuklara göz kulak olmalarını söyledim.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?

    a) Onun kim olduğunu, nerden geldiğini bilen yoktu

    b) Şimdi kimlere dert yanayım ben

    c) Kış erken geldi, farkında mısın

    d) Adınız, soyadınız ve doğum tarihiniz nedir

    e) Sana ne anlatıp duruyordu



    9. Aşağıdakilerin hangisinde yazım veya noktalama yanlışı yapılmıştır?

    a) ……… Kahraman- b) ……… dikim-

    maraş’a gidecek. evinde çalışıyor.

    c) ……… Ankara’ d) ……… Çuku-

    ya taşınıyor. rova’yı anlattı.

    e) ……… sözü-

    mona ders çalışıyormuş.



    CEVAPLAR: 1.b 2.d 3.d 4.b 5.c 6.e 7.d 8.a 9.b


    Tüm testler alıntıdır.

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 11-20-2008, 16:44
  2. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 11-20-2008, 16:35
  3. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 11-20-2008, 16:26
  4. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11-19-2008, 14:00
  5. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 11-19-2008, 13:54

Etiketler

Yetkileriniz

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0